Els inicis

1996

Explicar la història dels Voltors, la nostra associació, és explicar una història de contínua evolució i aprenentatge, que ha permès passar d’una senzilla ”colla” d’amics a la complexitat actual de la nostra entitat.

Era l’any 1996, quan una colla de nois i noies bisbalencs va decidir fer-se una samarreta per la Festa Major. Prenent com a excusa la fama de “decidits” que tenien els nois, i per plasmar la seva “bona” reputació en aquesta peça de roba, la van encomanar a Joan Abras (artista i escultor bisbalenc), per voluntarietat del seu fill Joan.

Sense saber-ho, en aquell moment acabava de néixer l’entitat, que més endavant agafaria el voltor dibuixat a la samarreta com el seu escut i emblema.

La mateixa acció de fer una samarreta (sempre de caire festiu i alegre) es va repetir l’any següent, ja amb més adeptes, i també amb la incipient idea de fer una passet més i constituir-nos com a entitat de ple dret, esquivant o evitant la temptació del camí fàcil, la de passar a formar part d’alguna altra entitat o entitats ja existents. I vam emprendre així el “vol” tot sols, amb tot un món per descobrir.

Primeres activitats

1998

La nostra motivació era (i és) la d’organitzar actes per tal que la gent s’ho passés bé, i alhora passar-nos-ho bé nosaltres i, si podíem, teníem la intenció de contribuir a enriquir la vida “festiva” de la nostra població, que en aquells anys era bastant més pobra i escassa que l’actual.

És així com vam organitzar els Tornejos de Futbol Platja (1999-2000-2001) al Camp dels Capellans (actual Parc Infantil); i el 20 de Novembre de 1998 ens vam estrenar en l’organització de la nostra primera festa, el “Gran Guateque”, que es va portar a terme al “Pub El Teatret”, amb l’actuació dels “The Black Cheak Pea” i la “Fundación Tony Manero”.

Precisament aquesta festa és l’embrió de la Festa Eròtica actual, que es va començar a realitzar l’any 1999 a la Sala de Sant Sadurní de l’Heura, posteriorment el 2000 es va dur a terme a Cruïlles, i des del 2001 es realitza al Pavelló Firal de la Bisbal.

L’any 1999 es van constituir els Estatuts de l’entitat (2 de febrer de 1999), passant a anomenar-se “Associació Juvenil The Voltors” (actualment, Associació Juvenil i Cultural Els Voltors), i també va ser quan vam obtenir per primer cop el vistiplau de l’Ajuntament per poder instal·lar la nostra barraca al Passeig durant la Festa Major (construïda l’any 1999 per membres de l’entitat, i substituïda per l’actual barraca l’agost del 2005).

Evolució constant

Anys 2000

Des de llavors fins a l’actualitat, hi podem comptar l’organització de moltes festes i actes diversos (3×3 de Bàsquet, cursa de trineus amb rodes tirats per gossos “Cantirod”,…), fins a arribar a la diversificació actual: Festa Eròtica, Festa de Reis, Festa de Carnaval, Santa Festa, Voltormusic Festival, participació i organització de la Cavalcada de Reis, El Gran Tió de la Bisbal, Festa de l’Escuma, VoltorKaraoke, Matinades, Menuda Festa, El Casal dels Voltors…

Però el més important, i el que ha permès que poguéssim i que puguem fer tantes i tantes coses és, sense cap mena de dubte, la moltíssima gent que n’ha format i en forma part, sense l’esforç dels quals l’existència dels Voltors només seria una quimera.

La gran riquesa de la nostra entitat és aquest capital humà, i només la seva implicació i constància ens ha permès créixer amb el pas del temps, i ha fet possible que la Bisbal hagi pogut gaudir en veure néixer noves figures del bestiari festiu i popular català, com són els nostres estimats “Voltor de la Bisbal” (2008), “Voltora de la Bisbal” (2010) i “Voltorets i Voltoretes de la Bisbal” (2010). I no ens oblidem de la música que els acompanya gràcies a la “Xaranga Voltors” (2009), i els “Timbalers dels Voltors” (2010).

Esperem que siguem capaços d’escriure moltes més línies, conjuntament amb tots vosaltres.